Psychiatr. pro Praxi, 2003; 6: 248-253

Poruchy výživy u Alzheimerovy demence a možnosti jejich ovlivnění

MUDr. Pavel Těšínský
I. interní klinika FN Královské Vinohrady 3. LF UK, Praha

Keywords: dementia, Alzheimer disease, malnutrition, enteral nutrition, parenteral nutrition.

Published: December 31, 2003  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Těšínský P. Poruchy výživy u Alzheimerovy demence a možnosti jejich ovlivnění. Psychiatr. praxi. 2003;4(6):248-253.

Alzheimerova choroba bývá v pokročilých stádiích spojena nejen s poruchou příjmu potravy v souvislosti s demencí, ale i se změnami intermediálního metabolizmu s odrazem na orgánové funkce, energetický metabolizmus a metabolizmus mikronutrientů. Tyto změny mohou mít přímý i nepřímý vliv na nutriční stav nemocného. Patofyziologické mechanizmy jsou pravděpodobně specifické tomuto typu demence a jejich souvislosti dosud nejsou objasněny. Z hlediska klinické praxe může základní diagnostika stavu výživy a správná nutriční intervence významně oddálit rozvoj malnutrice s úbytkem aktivní tělesné hmoty a zpomalit invalidizaci nemocného. Základními prostředky nutriční intervence jsou kontrolovaný perorální příjem a sipping, u pokročilé nebo prohlubující se malnutrice enterální výživa a parenterální výživa.

Disorders of nutrition in alzheimer-S disease and options for therapeutic access

In severe stages, Alzheimer´s dementia is commonly associated not only with disturbances of nutritional intake determined directly by dementia, but also with dysregulations of intermediate metabolism with impact on organ functions, energetic metabolism, and metabolism of micronutrients. These changes deteriorate significantly nutritional state of the patient. Pathophysiological mechanisms seem to be specific to this type of dementia but the consequences stay still unexplained. The clinical therapeutic endpoint is based on early diagnosis of malnutrition followed by appropriate nutritional intervention which effectivelly limit development of malnutrition with loss of lean body mass and progress of invalidisation due to cachexia. Balanced oral intake and sipping are the elemental means of nutritional intervention in patients with dementia. Enteral nutrition and parenteral nutrition are indicated in severe states of malnutrition.

Download citation

References

  1. Andris DA, Krzywda EA. Nutrition support in specific diseases: back to basics. Nutr Clin Pract 1994; 9 (1): 28-32. Go to original source... Go to PubMed...
  2. Brodanová M, Anděl M. Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa. Grada Publishing, 1994, Praha, ISBN 80-85623-60-9.
  3. Folstein M. Nutrition and Alzheimer's disease. Nutr Rev 1997; 55 (11): 23-25. Go to original source... Go to PubMed...
  4. Leleiko NS. Energy requirements in Alzheimer's disease patients. Nutrition 1995; 11 (3): 264-268.
  5. Navrátilová M. Enterální výživa v gerontopsychiatrii. Psychiatrie pro praxi 3, 2003: 118-125.
  6. Navrátilová M, Sobotka L. Výživa a Alzheimerova choroba. Diabetes, metabolismus, endokrinologie a výživa, 2000; 3 (1): 8-12.
  7. Nicolas AS, Andreu S, Nourhashemi F, Rolland Y, Hellas B. Successful aging and nutrition. Nutr Rev 2001; 59 (8): S88-92. Go to original source... Go to PubMed...
  8. Riviere S, Gillette-Guyonnet S, Nourhashemi F, Hellas B. Nutrition and Alzheimer's disease. Nutr Rev 1999; 57 (12): 363-367. Go to original source... Go to PubMed...
  9. Sobotka L. Basics in Clinical Nutrition. Galén, 2000, Praha, ISBN 80-7262-070-3.
  10. Těšínský P, Rušavý Z. Doporučené postupy v enterální výživě. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče 2, 2001 (1): 27-31.
  11. Těšínský P. Parenterální a enterální výživa. In: Racek, J. a kol.: Klinická biochemie. Galén, 1999: 191-200, ISBN 80-7262-023-1. Go to original source...
  12. Těšínský P. Výživa u Alzheimerovy demence. Interní medicína pro praxi 2003; 8 (Suppl. 4): 13-18.
  13. Těšínský P. Substráty pro enterální výživu. In: Zadák Z. Intenzivní metabolická péče a klinická výživa. Vyd. Losenický, ISBN 80-238-8244-9, 2002: 102-105.
  14. Toth MJ, Poehlman ET. Energetic adaptation to chronic disease in the elderly. Nutr Rev 2000; 58 (3): 61-66. Go to original source... Go to PubMed...
  15. White JV, Brewer DE, Stockton MD, Keeble DS, Keenum AJ, et al. Nutrition in chronic disease management in the elderly. Nutrition in Clinical Practice 2003; 18 (1): 3-12. Go to original source... Go to PubMed...
  16. Wolf-Klein GP, Silverstone FA, Lansey SC, Tesi D, Ciampaglia C, O'Donnell M, Jaeger A, Steiger E. Obtaining and maintaining vascular access in the home parenteral nutrition patient. J Parenter Enteral Nutr 2002; 26 (5): 17-20. Go to original source... Go to PubMed...
  17. Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2002, Praha, ISBN 80-247-0320-3.




Psychiatry for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.